فهرست مطالب

نشریه مطالعات اخلاق کاربردی
سال پنجم شماره 18 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم کیان * صفحات 9-35
    مسئله تربیت، از نیازهای ضروری و مهم هر جامعه انسانی محسوب می شود. در این میان، تربیت کودک وظیفه خطیری است که به ویژه برای والدین مسئولیت آفرین است و کیفیت تحقق آن می تواند برای فرد، خانواده و جامعه سرنوشت ساز باشد. مقاله حاضر با هدف بررسی و تبیین ابعاد تربیت کودک در نظام خانواده از دیدگاه دین مبین اسلام انجام شد. روش پژوهش از نوع تحلیل اسنادی بوده و طی آن مجموع منابع و اسناد مربوطه بررسی شدند. این منابع شامل آموزه های تربیتی قرآن کریم و سیره زندگی پیامبر اسلام9و امامان معصوم:بوده است. در مقاله حاضر، ابتدا مفهوم و جایگاه تربیت کودک در آموزه های اسلام تشریح می شود، سپس حقوق کودک در خانواده و نقش والدین در تربیت کودک تبیین می گردد و در ادامه ابعاد تربیتی کودک از دیدگاه اسلام، شامل تربیت جسمانی و عقلانی، تربیت دینی و اخلاقی و نیز تربیت اجتماعی کودک تشریح می شود. در پایان، روش های پرورش ابعاد تربیتی کودک بررسی می شود و پیشنهادهای تربیتی برای تحقق تربیت مطلوب کودک ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: تربیت، ابعاد تربیت، کودک، خانواده، دیدگاه اسلام
  • فرزاد دهقانی * صفحات 37-66
    جوامع انسانی ممکن است با گذشت زمان و با توجه به شرایط خاص خود، با پدیده های مخرب اجتماعی در شکل های متفاوت روبه رو شوند. از جمله این آفت ها فتنه است که در آن، فضا به سبب آمیخته شدن حق و باطل، غبارآلود و گمراه کننده می شود. این فضا نیاز به شناخت دارد تا بتوان راهکارهای گریز از آن را از تعالیم اسلامی استخراج کرد و در زمان فتنه ها به کار بست.
    در تعالیم اسلامی برای در امان ماندن و خروج از گرداب فتنه، راهکارهای زیادی ارائه شده است. نهج البلاغه به عنوان اخ القران از سوی کسی که خود را قرآن ناطق معرفی می کند و فتنه هایی را تجربه کرده است که نظام نوپای اسلام را تهدید می کرد و توانست به سلامتی از آن ها عبور کند، می تواند بهترین منبع برای دریافت این راهکارها باشد. این مقاله به این مهم در سه حوزه اعتقادی (تمسک به قرآن، تمسک به اهل بیت:، تقوا)، حوزه اخلاقی (پرهیز از غرور و رفاه طلبی، پرهیز از فخر و برتری جویی، پرهیز از خوردن مال حرام، پرهیز از کینه کشی، پرهیز از کارهای ناپسند و پیش خدا مظلوم حاضرشدن)، حوزه رفتاری (افزایش بصیرت، ثابت قدم بودن بر مبنای اعتقادی، حفظ وحدت و پیرو قوانین الهی بودن، دوری از صف فتنه گران، پیروی نکردن از خطوات شیطان) می پردازد.
    کلیدواژگان: فتنه، راهکار، جامعه، تقوا، بصیرت، نهج البلاغه
  • بهرام افشاری *، زهرا اسحاقیان، حسنعلی بختیار نصر آبادی صفحات 67-94
    امروزه اهمیت پژوهش آن قدر اساسی و حیاتی است که آن را موتور محرک ملت ها می دانند. این مهم عناصری دارد که بی تردید اخلاق از مهمترین آن ها است. با عنایت به اینکه اخلاق، به ویژه در پژوهش های علوم تربیتی، بسیار مهم است، محقق بر آن است تا اصول و ضوابطی را ارائه دهد که پژوهشگران به درستی آن باور دارند و باید در قالب قانون و دستورالعمل در امور تحقیقی به کار ببرند. بنابراین با تکیه بر روش کیفی و با استفاده از روش مرور، اسناد و مدارک مربوط به موضوع موردمطالعه، بررسی می شود. در این مطالعه ضمن تبیین چیستی اخلاق در پژوهش های علوم تربیتی، به ملاحظات و معیارهای اخلاقی در پژوهش در سه بخش، معیارهای اخلاقی قبل از ورود به پژوهش، معیارهای اخلاقی حین انجام پژوهش و در نهایت معیارهای اخلاقی بعد از جمع آوری داده و پس از پژوهش پرداخته می شود. در پایان محقق با ارائه مولفه هایی برای اثربخشی و فرهنگ سازی کاربرد معیارهای اخلاقی در پژوهشگران، پیشنهادهای کاربردی در این زمینه را مطرح می نماید.
    کلیدواژگان: معیار اخلاقی، اخلاق، علوم تربیتی
  • اعظم قاسمی * صفحات 85-128
    حارث محاسبی زاهد، واعظ، محدث، عارف، فقیه و متکلم قرن سوم است. رسائلی که از وی بر جای مانده، از منحصر به ‍فرد بودن و راه‍گشایی‍شان برای دیگران حکایت دارند. کانون این مکتوبات نفس انسان است. محاسبی در آثار خود تنها قصد تحلیل یا تبیین نظری موضوعی را ندارد، بلکه نتیجه‍بخشی سخن نیز برای او مدنظر است. وی از منابع چهارگانه (قرآن، حدیث، سنت و عقل) در آثار خود استفاده می کرده است؛ اما بیشتر از آنکه این منابع در بحث، برای او اهمیت داشته باشند، موضوع بحث برای او اصالت دارد. به همین دلیل به معنایی می‍توان وی را اصالت موضوعی دانست، نه اصالت روشی. از این‍روست که به‍وضوح می‍بینیم او بر یک نهج سخن خود را نمی‍نویسد؛ گاهی به‍عنوان فقیه و گاهی همچون صوفی یا متکلم سخن می‍گوید. می‍توان گفت محاسبی از روش ترکیبی بهره می برد. علاوه بر آن، بخشی از آثار وی در حوزه تصوف، حاصل عبادت است نه تعقل محض. محاسبی مخالفان بسیاری داشته، اما در تالیف تحت تاثیر آنان قرار نگرفته است. از قرن ها پیش کوشش‍هایی برای معرفی آثار محاسبی انجام شده است؛ اما به دلیل فقدان بخشی از آثار وی، این تحقیقات از جامعیت برخوردار نیست و محققان با توجه به آنچه در دسترس است و بر اساس شواهد، آثار محاسبی را معرفی می‍کنند. در این مقاله به معرفی تحلیلی روش تالیف آثار محاسبی می پردازیم.
    کلیدواژگان: حارث محاسبی، آثار، تحلیل آثار
  • جواد آقامحمدی *، اکبر خرسندی صفحات 129-151
    هدف پژوهش حاضر بررسی جایگاه خانواده مبتنی بر اخلاق مداری و مولفه های آن در برنامه درسی مدارس ابتدایی از منظر معلمان است. روش پژوهش در محدوده روش های توصیفی و نوع تحقیق، کابردی است. جامعه آماری پژوهش را همه معلمان مقطع ابتدایی شهرستان «دیوان دره» تشکیل داده اند. نمونه آماری پژوهش شامل 210 نفر که با استفاده از روش تصادفی طبقه ای به طوری که همه اعضا شانس مساوی برای انتخاب شدن داشته باشند، صورت گرفته است. ابزار اندازه گیری تحقیق، به جز منابع کتابخانه ای، از پرسشنامه محقق ساخته برای سنجش نظرات استفاده شده است. روش تجزیه و تحلیل داده ها به دو صورت توصیفی (درصد، فراوانی، میانگین، انحراف معیار) و تحلیلی(t) استفاده گردیده است. یافته های پژوهش نشان می دهند که میزان توجه به مفهوم خانواده مبتنی بر اخلاق مداری در برنامه درسی ابتدایی از دیدگاه معلمان آن دوره تحصیلی، در ابعاد تربیتی و آموزشی و همچنین در بعد مدیریتی نامطلوب ارزیابی شده است. همچنین نتایج پژوهش نشان دهنده این است که در ابعاد حقوقی و تکلیفی و عاطفی، توجه کافی و لازم شده و از دید نمونه آماری مطلوب ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: خانواده، اخلاق مداری، برنامهدرسی، معلمان، آموزش وپرورش
  • ذکتر اکبر صالحی، سعید رومانی * صفحات 153-171
    هدف اصلی این تحقیق، بررسی رابطه سبک زندگی و نگرش دینی با میزان گرایش به سمت مدگرایی دانشجویان کارشناسی دانشگاه پیام نور است. روش تحقیق، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه تحقیق شامل همه دانشجویان سال دوم، سوم و چهارم کارشناسی دانشگاه پیام نور خرم‍آباد به تعداد 4500 نفر و نمونه ای به حجم 354 نفر است که با روش نمونه گیری طبقه‍ای متناسب، از جامعه فوق انتخاب شده است. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های محقق ساخته سبک زندگی، مدگرایی و نگرش دینی استفاده شد. در این تحقیق از آزمون همبستگی پیرسون، تجزیه و تحلیل واریانس و رگرسیون گام به گام استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد بین نگرش دینی و سبک زندگی دانشجویان رابطه همبستگی قوی و مثبتی وجود دارد، به طوری که سطوح بالای نگرش دینی دانشجویان با سطوح بالای سبک زندگی و سطوح پایین نگرش دینی با سطوح پایین سبک زندگی همراه است. همچنین بین نگرش دینی و سبک زندگی با مدگرایی دانشجویان رابطه همبستگی قوی و منفی وجود دارد، به طوری که سطوح بالای نگرش دینی و سبک زندگی دانشجویان با سطوح پایین مدگرایی و سطوح پایین نگرش دینی و سبک زندگی دانشجویان با سطوح بالای مدگرایی آنان همراه است. همچنین مدگرایی دانشجویان سال چهارم نسبت به سال دوم و سوم کمتر است.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، نگرش دینی، مدگرایی
  • سیروس قنبری، فاطمه فرشچی * صفحات 173-202
    هدف از پژوهش حاضر بررسی وضعیت اخلاق‍کار کارکنان دانشگاه بوعلی سینا بود که به روش پیمایشی انجام شد. جامعهآماری این مطالعه تمامی کارکنان دانشگاه بوعلی سینا بودند که از میان آن ها 260‍ نفر به عنوان نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شد‍‍. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه اخلاق ‍کار گریگوری،‍ سی پتی (1990)‍‍ و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون‍های t تک گروهی، ضریب همبستگی پیرسون، t مستقل و تحلیل واریانس یک طرفه استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که اخلاق‍کار کارکنان دانشگاه بوعلی سینای همدان فراتر از حد متوسط است و‍ نیز بین همه مولفه های اخلاق کار، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. از‍ طرفی نتایج آزمون t نشان داد که برای بین گروه های مستقل در اخلاق کار براساس جنسیت، تفاوت معناداری وجود ندارد. نتایج تحلیل واریانس یک طرفه نیز نشان داد، بین اخلاق‍کار کارکنان به لحاظ میزان سن و تحصیلات تفاوت معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: اخلاق کار، کارکنان، دانشگاه بوعلیسینا
  • محمد جواد موحدی * صفحات 203-240
    این مقاله ماهیت اخلاق کاربردی را بررسی می‍کند. این بررسی با ارائه شرح مختصری از تاریخ اخلاق کاربردی آغاز خواهد شد. در قدم بعد، اخلاق کاربردی را به دیگر شاخه های کاربردی در فلسفه مرتبط می‍کند. سپس، در دو قسمت بعدی، مرز متخلخل بین اخلاق هنجاری و کاربردی را کاوش خواهد کرد و بعد از آن اخلاق کاربردی را با ترسیم راهی، به فلسفه سیاسی و حقوقی مرتبط می‍کند. سپس، به طور نقادانه دیدگاه ذکرشده درباره اخلاق کاربردی را براندازی کرده و مورد مداقه قرار می‍دهد. قسمت نهایی نیز بین اهداف متفاوت تحقیق در اخلاق کاربردی، تمایز قائل می‍شود.
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق کاربردی، اخلاق هنجاری، موازنه تاملی، فلسفه
|
  • Maryam Kiyan * Pages 9-35
    Education is considered as one of the essential and significant needs of the human society. In the meantime، raising children is a daunting task، which demands responsibility، especially on parent's part; and its proper fulfillment can bring about crucial outcomes for the individual، family and the society. This article aims to examine and explain the aspects of children's education in the family system from the perspective of Islam. The method of the study is of documentary analysis، in which resources and related documents are examined. These resources include educational teachings of the Holy Quran، Prophet Muhammad (pbuh) and the infallible Imam's way of life (as). In this paper، first the concept and status of educating children in Islamic teachings are elaborated. Then the rights of children in the family and the role of parents in raising them are explained. Later، different aspects of raising children in Islam، including physical، intellectual، religious، moral and social facets of education will be expounded. Finally، methods of raising different educational aspects of children are explained and some educational proposals are offered for the realization of the ideal education for children.
    Keywords: Education, educational aspects, children, family, Islamic view
  • Farzad Dehghani * Pages 37-66
    As time passes and new conditions come up, human communities may encounter various kinds of destructive social phenomena one of which is sedition. In sedition, as the truth and falsity are mixed up, the situation becomes dim and defrauding. To overcome this situation one should have cognition by which he/she can evade the negative consequences of sedition through the Islamic teachings and applying them in cases of anarchy.In Islamic instructions many solutions have been offered for safeguarding against the outcomes of sedition. Nahjolbalaghah which is sometimes called "The brother of Quran", a book reflecting the speeches of the one who called himself "speaking Quran" and who experienced and successfully managed many cases of political riots in his own reign, which threatened the newly established Islamic government, can be the best source for such solutions. The present study will inspect this issue from three different perspectives: Theological (To resort to the Quran and Ahlol Bayt, Piety), ethical (avoiding arrogance and welfare, refraining from egotistical behavior, earning unlawful income, enmity, and all evil acts and pretending to be innocent before God) and behavioral aspects (developing insight, perseverance, keeping unity and adhering to the divine rules, keeping away from rioters and disobeying the satanic temptations)
    Keywords: Sedition, Solution, Society, Piety, Insight, Nahjolbalaghah
  • Bahram Afshari *, Zahra Eshaghian, Hasanali Bakhtiar Nasrabadi Pages 67-94
    Today the importance of research is so critical that it is usually described as the driving engine of the nations. Research consists of different aspects amongst which ethics is of great significance. Considering that ethics, particularly in researches conducted in the field of Educational Sciences, is really important, the author tries to provide some principles and rules whose validity has been verified by all the researchers and should be formalized as the guideline for their researching works. Thus, in this study, applying the qualitative approach and through reviewing method, the documents and evidences regarding the subject are investigated. In this study, explaining the nature of ethics in researches conducted within Educational Sciences, the ethical standards applicable in three phases of prior to the research, while doing the research and after the research have been elaborated. In the end, by offering a number of factors which can cause effectiveness and culture of ethical terms within research processes, the author offers practical proposals.
    Keywords: Ethical Standards, Ethics, Educational sciences
  • Pages 85-128
    Ḥārith bin Asad MuḥāsibῙ is the ascetic preacher، Hadith expert، mystic، scholar and theologian of the third century. The treatises written by him and still available to us indicate how unique and helpful his works are. The focus of all his works is the human soul. In his works، MuḥāsibῙ is not just concerned with analyzing or elaborating on the theoretical aspect of the subject، but he considered the effect of his words as well. He has utilized the four main sources of (Quran، Hadith، Tradition and Reason) in his writings، but paid more attention to the subject than the mentioned sources. For this reason he can be described as the subject-oriented rather than method-oriented author. That explains why he does not follow a single method in his writing; he sometimes acts as a jurist، sometimes as a Sufi and sometimes as a theologian. It can be said that he uses a combined method. In addition، part of his work in the field of mysticism، is the result of worshiping not pure reasoning. He had a lot of opponents، but was never influenced by them in his works. For centuries، attempts have been made to introduce MuḥāsibῙ's works، but due to the extinction of some of his work no comprehensive study has been done yet. The researchers، counting on his accessible works and other available documents، have introduced some. In this article، the analytical methodology of Compilation of his works is introduced.
    Keywords: Ḥārith MuḥāsibῙ, Works, Analysis of the Works
  • Javad Aghamohammadi *, Akbar Khorsandi Pages 129-151
    The present study aims to examine the extent to which the family setting based on ethical standards has been paid attention to in designing the curriculum of elementary schools from the perspective of the teachers. The research method is in the range of descriptive statistics and can be classified as applied research. The study statistical population consists of all elementary school teachers of the town Divandareh. The statistical sample includes 210 people who have been chosen through stratified random sampling، members having an equal chance of being selected. The research instruments، besides the library sources، include the researcher-made questionnaire which was used to assess the comments. Data analysis was done using two methods of descriptive (percentage، frequency، mean، standard deviation) and analytical (t) approaches. According to the findings of the study from the perspectives of the teachers، the level of attention to the concept of family، based on the ethical standards in the school curriculum in educational and managerial aspects is negative. The results also indicate that، according to the view expressed by the statistical sample، the status of the curriculum in legal، obligatory and emotional aspects can be assessed as ideal.
    Keywords: Family, Ethics, Curriculum, Teachers, Education
  • Pages 153-171
    The main objective of this study is to investigate the relationship between lifestyle and religious attitude and the tendency extent towards fashion among the undergraduates of PNU. The research method is descriptive and correlational. The research statistical population includes the entire sophomore، junior and senior students of PNU، Khorramabad branch covering around 4500 students. A group of 354 was chosen using the Stratified Sampling method to cover the mentioned population in a proportional way. To collect the data، the questionnaire made by researcher on lifestyle، fashion، and religious attitude was used. In this study، the Pearson correlation test، analysis of variance and stepwise regression were used. The results indicate that، there is a positive and strong correlation between religious attitudes and lifestyle of students in a way that student's high level of religious attitude is correlated with high level of their lifestyle; and the low level of religious attitude is associated with low level lifestyle. It is also obtained that، there is a strong and negative correlation between religious attitudes and lifestyle and student's tendency to the fashion، so that student's high level of religious attitude and lifestyle is correlated with low level of fashion trend; while their low level of religious attitude and lifestyle is related to their high tendency towards fashion. In addition، it is proved that the tendency of the senior students towards fashion is more than the sophomores’ and the juniors’. The main objective of this study was examining the relationship between lifestyle and religious attitudes of undergraduate students in PNU toward Fashion victim. The research method was descriptive and co relational، The study included all students in second، third and fourth undergraduate year in Khorramabad PNU، which was about 4،500 and the sample size of 354، The population was selected using stratified sampling. Lifestyle Questionnaire، Fashion victim Questionnaire and Religious attitudes Questionnaire was used for collecting data. Pearson correlation test، analysis of variance and stepwise regression were used for analyzing data. The results showed a strong and positive correlation between religion Circuit and lifestyle، So Students with high levels of religiosity were associated with higher levels of lifestyle، And low levels of religiosity was associated with lower levels of lifestyle. A strong and negative correlation was found between Fashion victim with religion and lifestyle. So، high levels of religiosity and life style was associated with low levels Fashion victim of student، and low levels of religiosity and life style was associated with high levels of Fashion victim in student. Fashion victim of fourth year students is lower than second and third year students.
    Keywords: Lifestyle, Religious attitude, Tendency towards Fashion
  • Siroos Ghanbari, Fatemeh Farshchi * Pages 173-202
    The aim of this study is to assess the status of work ethics among the staff of Bu Ali Sina University، which has been conducted through survey method. The statistical population of this study includes all the employees of Bu Ali Sina University amongst whom 260 people were chosen as the sample using stratified random sampling. Data collection was done through work ethics questionnaire of Gregory. C. Petty (1990) and data analysis was conducted by one- sample t-tests، Pearson correlation coefficient، depended t-test and unilateral variance analysis. The results show that the work ethic among the employees of Bu Ali Sina University is higher than average and that of all the work ethic components، there is a significant positive relationship. Furthermore، the t-test for the independent groups show that gender makes no significant difference in work ethic of the staff. Analysis of the unilateral variance shows that there is no significant difference within the work ethic of the staff in terms of age and education.
    Keywords: Work ethics, Employees, Bu Ali Sina University
  • Pages 203-240
    This essay explores the nature of applied ethics. It starts by providing a thumbnail sketch of its history. Next، it relates applied ethics to other applied branches within philosophy. Then، in the two subsequent sections، it probes the porous borderline between applied and normative ethics، and afterwards it maps the way in which applied ethics relates to political and legal philosophy. Then، it critically scrutinizes the top-down view of applied ethics that mentioned. The final section distinguishes between different goals of inquiry in applied ethics.
    Keywords: Ethics, Applied Ethics, Normative Ethics, Reflective Equilibrium, Philosophy